facebook twitter youtube vbox7
Facebook страница
Онлайн Магазин
onlineshop
Предстоящи събития
Февруари 2020
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Наркотиците - да се запознаем отблизо!

В тази лекция ще Ви запознаем с видовете наркотици, с вредите от тях и с начините да помогнем на себе си или на околните при критична ситуация, получена след тяхната употреба. Статията е написана въз основа на селектирани лекарски мнения, доказани научни факти и най-важното - личен опит, а за Ваше улеснение както категориите, така и видовете наркотични вещества са подредени във възходяща градация от най-леки към най-тежки.

Кофеин: 

Какво представлява и какви са последствията от употребата му? 

Няма да е трудно да повярвате, че кофеинът е най-широко използваният психосоматичен стимулатор в света. Той прониква в тялото ни посредством кафето, някои видове чай, енергийните и изотоничните напитки, добавките за стимулация, какаото, колата и техните производни

Кофеинът стимулира директно централната нервна система, като възбужда за кратко сетивата ни и след това сме двойно по-изморени, което ни кара да искаме да го приемем отново и така се завърта кръгът на доказаната физическа зависимост (за психическата още се водят спорове). Ако всеки ден консумирате кофеин и го спрете рязко, следват редица неприятни изживявания, като главоболие, изтощеност, липса на концентрация, гадене и понякога дори повръщане. Високото кръвно налягане, с което кофеинът има връзка, е основен предразполагащ фактор за сърдечносъдови заболявания, а нашата традиционна кухня набляга на мазните и солени храни, които са други два предразполагащи фактора към хипертония и инфаркт. Също така, според проучване, жени, които консумират големи дози кофеинзачеват по-трудно, а повишената консумация по време на бременност удвоява риска от помятане. Иначе казано, ако искате да запазите сърцето си здраво – не приемайте големи количества кафе и други, съдържащи кофеин, напитки и храни, за да можете да се радвате на ползите от консумацията му, като например намаляване на целулита и риска от камъни в бъбреците, както и хроничните им прояви.

Алкохол:

Какво представлява и какви са последствията от употребата му? 

Алкохолът, както знаете, е легален в нашата държава, но е забранена продажбата му на лица под 18 години. В комбинация с наркотични аналгетици, се крие смъртоносна опасност, включително за лица, които ги употребяват с терапевтична цел. Леталният край на наркозависимите в много случаи се дължи на едновременна консумация на алкохол и дрогата, от която са били зависими. Алкохолът се намира във всички спиртни напитки и в краткосрочен план действа отпускащо в малки дози, а големите количества водят до напиване, чиито най-често срещани странични ефекти са отслабването на контрола върху чувствата (най-често се стига до агресия), забравянето на важни моменти от периода на пиянство, повръщане, припадане, забавяне на реакциите, замъглено виждане и махмурлук след наспиване, който редовно се появява ръка за ръка с гадене, главоболие, треперене. В дългосрочен план влияе неблагоприятно на централната нервна система, периферната нервна система и сетивата, като води до алкохолни психози, протичащи с много мъчителни халюцинации, както и параноя, обикновено изразяваща се със силна и опасна ревност към партньора. Характеризира се с апатия, духовно и интелектуално обедняване, а физиологично погледнато, предизвиква заболявания на стомаха, черния дроб, хранопровода, причинява гастрит и язва, хепатит, импотентност и предразполага към инсулт и инфаркт.

Как да помогнем при необходимост и как да предотвратим?

Избягваме да споменаваме имената на медикаменти, защото всеки случай е различен и за тяхната употреба е необходима консултация с лекар, затова прилагаме тук изпробвани методи от народната медицина, разбивайки митовете за някои от тях: 

1. Хранене -  яденето на мазни храни (пр.: месо, мляко, млечни продукти, авокадо, маслини, ядки) преди и/или по време на пиене е задължително, ако не искате да получите краткотрайните неразположения, изброени по-горе;

2. Сладки питиета - избягвайте консумацията на сладки алкохолни напитки, като ликьори, защото не усещате кога се напивате от тях;

3. Вода - не пийте никога вода след прием на алкохол, ако не искате да се напиете двойно. Когато сте жадни, пийте сок, фреш или айрян, но никога вода; 

4. Как да повърнем? - както знаете, не всеки път, когато Ви се повръща, можете да го направите, дори когато натиснете езика си с пръст, което преди всичко е вредно и затова Ви съветваме да приложите един от алтернативните методи за моментално изхвърляне на вредните вещества от тялото - шот от оцет със захар или кафе с оцет и мляко;

5. Студен душ - всъщност, колкото и да е разпространен този метод, освежаването е съвсем краткотрайно и честно казано, реално не помага изобщо. Задължително е да наблегнем на прилагателното "студен", защото горещият може да доведе до припадък;

6. Зелев сок - пие се веднага след ставане и действа мигновено срещу махмурлук.

7. Бира - противно на очакванията на голяма част от тийнейджърите, бирата не лекува махмурлука, а го засилва, затова не се подлъгвайте по този мит;

8. Професионална помощ - задължително потърсете професионална помощ от най-близката клиника, ако Ваш близък или самите Вие сте пристрастени към алкохола, защото не особено далеч в бъдещето може да се стигне до летален изход.

 

Никотин:

Какво представлява и какви са последствията от употребата му? 

Никотинът може да бъде открит както в тютюневите изделия, така и в някои храни и напитки. Известно е, че той води до силно психическо пристрастяване и нанася редица вреди върху здравето, които ще изброим малко по-долу. Преди това, ще отбележим, че веществото, взело своето име от тютюневото растение nicotiana tabacum, може да бъде използвано като стимулант и в минимални количества да бъде участник в алтернативни методи за отказване от тютюнопушене (пр.: никотинови дъвки и лепенки, електронни цигари). 

Сега да преминем към съществената част: Никотинът води до преждевременна смърт и по данни на СЗО тютюнопушенето (както активното, така и пасивното) всяка година причинява повече смъртни случаи от наркотиците, алкохола и катастрофите, увеличайвайки риска от инфаркт и инсулт с от 2 до 4 пъти. Също така, възпрепядства нормалното оросяване на крайниците Ви, затова ако непрекъснато изтръпват, вече знаете каква може да е причината. Тютюнопушенето може да доведе до белодробни заболявания. Рискът от появата на рак на белия дроб при пушачите е 25 пъти по-висок. Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е друго заболяване, до което води тютюнопушенето, като рискът от смърт при тези пациенти е около 12 пъти по-висок, отколкото при непушачите.

Канабис:

Какво представлява и какви са последствията от употребата му? 

Обикновено се пуши, а може и да се яде; среща се в твърда форма или на листа; Известен е като марихуана, джойнт, хашиш, трева; Може да предизвика отпускане и силно приятно чувство; Предозирането му води до повръщане и диария / Продължителната му употреба влияе върху паметта и концентрацията / Пушенето уврежда белите дробове.

Екстази:

Какво представлява и какви са последствията от употребата му? 

Таблетки или капсулки; Предизвиква краткотрайно гадене, ускоряване на сърдечния ритъм, чувство за спокойствие, по-ярко възприемане на действителността; Тялото се поти повече - загубата на течности и затоплянето на тялото може да доведат до сърдечен удар; Странични ефекти: диария, изтощение, депресия.

Хероин:

Какво представлява и какви са последствията от употребата му? 

Обикновено кафеникав прах; Може да се пуши или да се разтвори и инжектира; Предизвиква топлина и чувство на силно удоволствие; При продължителна употреба води до пристрастяване - физическо и психично; Симптоми при спиране на приемането на хероин: повръщане, болки, потене и изтощение; При купуване на хероин от улицата има опасност от инжектиране на примеси като гипс, тебешир, захар и още много подобни, което може да се окаже фатално.

Кокаин:

Какво представлява и какви са последствията от употребата му? 

Фин бял прах; Смърка се или се инжектира; Повишава енергията, създава силно и приятно усещане; Ефектът е краткотраен - обикновено скоро след това се взема друга доза, за да се запази усещането; При продължително смъркане уврежда вътрешността на носа с последица постоянна хрема; Големите дози водят до затруднение на дишането, сърцебиене, понякога и до смърт; Крекът представлява твърди бучки, колкото грахово зърно, които се загряват и след това пушекът се вдишва; Честата употреба на кокаина и крека води до силна психична зависимост; Странични ефекти: изтощение, нервност и халюцинации.

Амфетамини:

Какво представлява и какви са последствията от употребата му? 

Стимулират нервната система и повишават кръвното налягане; Обикновено се гълтат - понякога се инжектират или вдишват; Карат човек да се чувства уверен и съсредоточен; Може да намалят нуждата от сън; Продължителната им употреба води до раздразнителност, безсъние, тревожност, страх от другите Барбитурати и други депресанти: Забавят определени функции на тялото; Действат отпускащо и намаляват стреса; Продължителната им употреба може да доведе до депресия, проблеми с паметта, повишена агресивност, невъзможност да се заспива без тях, затруднения в дишането. Предозирането им може да доведе до смърт, особено ако се вземат с алкохол; Транквилантите са по - леки депресанти; Към всички депресанти може да се привикне / Повечето са законни, ако са изписани на рецепта.

Видовете наркотици могат да се разделят много условно на тежки и леки. Факта, че различните наркотици причиняват вреди, не ги прави повече или по-малко опасни.


Опиумът е изсушеният сок, който изтича от опиумния мак. В някои региони на Изтока все още пушат опиум, но основните количества от него днес се използват като суровина за добиване на по-силни и по-скъпи препарати.

Хероинът за сега е хитът на нелегалния български пазар. Продължава да бъде и един от най-употребяваните наркотици в света, поради което се пренася контрабандно в голени количества през много междудържавни граници. Хероинът може да се смърка, може и да се пуши, но най-бързо, силно и пълноценно въздейства на организма след инжектиране във вените. Затова този неприятен опасен начин на консумация е предпочитан от наркоманите.

Марихуана - означава препарат, който се добива от листенцата, връхчетата и малко съцветия на растението. Ганджа е друг, по силен наркотик, защото съдържа само съцветия. Още по-високо в наркойерархията на канабиса стои хашишът. Той представлява смолата, отделена от цъфналите връхчета на конопа, и е десетина пъти по-силнодействащ от марихуаната. Има и още по-мощен препарат - т. нар хашишово масло, което всъщност е екстракт на активни съставки на растителната маса на индийския коноп Наркотичната активност на канабиса се определя почти изцяло от съдържанието на веществото тетрахидроканабинол.
Канабисът, обикновено се пуши, често смесен с тютюн. По рядко се консумира през устата като добавка в храни или напитки. По-ефективен от двата варианта е пушенето - въздействието на наркотика тогава се появява след няколко минути.
Симптомите зависят от дозата и от ритуала при дрогирането, а също така и от очакванията, мотивашията и настроението на консуматора.
В повечето случаи канабисът повишава настроението и комуникативността на консуматора, а ако се е събрала група от наркомани, те стават по-склонни към търсене на взаимни удоволствия. При някои хора обаче се появява безпокойство, депресия, загуба на ориентация за време и пространство. При по-високи дози може да се стигне дори до паника и халюцинации. Канабисът намалява възможностите на индивида да решава по-сложни задачи и е противопоказен особено за безопасното управление на автомобил.
Дрогата причинява умерене психична зависимост. Физическа зависимост не се проявява, толерансът е много слабо изразен, а оптравянето с канабис е почти невъзможно. Затова някои определят марихуаната и хашиша като "меки" наркотици за разлика от хероина, който е "твърд" наркотик.

Барбитурати, транквилизатори Наркотиците, предизвикващи барбитуратен тип зависимост, не са само барбитурати. Към тях спадат и много други сънотворни и успокояващи средтсва. С малки изключения всички те се произвеждат легално и могат да се купят в аптеките.
Медицинската употреба на барбитуратите е заради тяхното успокяващо и съностворно действие. Проблемите с тези вещества идват при злоупотребата с тях, тогава когато поглъщаната всекидневна доза надвиши значително терапевтичната.
За наркоманите са по-интересни препаратите с кратка и средна продължителност на действие, в сравнение с дългодействащите. Толерансът при барбитуратите настъпва бързо - за няколко дни, а продължителната употреба на завишени дози причинява силна физическа зависимост. Тя е такава, че ако пристрастения спре изведнъж гълтането на наркотика, става опасно за живота му. От друга страна, свръхдозите също са фатални - от отравяне от барбитурати умират много хора

Амфетамини. По въздействието си върху човека тези синтетчни продукти в много отношения наподобяват произвеждания от организма адреналин. Ускоряват дишането и сърдечния ритъм, повишават тонуса и настроението, маскират умората, създават, макар и привидно, усещане за благополучие. Хората ги гълтат за какво ли не: срещу заспиване, при тежък умствен и физически труд, за остслабване, за повичаване на половата активност, за подобряване на спортните постижения (допинг). Всичко това крие сериозен риск за развиване на психичната зависимост
С прекратяване употребата на тези наркотици настъпва период на депресия, консуматора се чувства силно изтощен. Така три четири часа форсираната бодрост могат да му костват два дни възстановяване.
Високите дози, особено ако се приемат инжекционно в продължение на няколко дни, са в състояние да причинят дори халюцинации. Силната злоупотреба с тези препарати понякога е причина за агресивно и опасно антисоциално поведение на консумиращите ги.

Кокаин. Кокаинът е мощен психостимулатор, въведен в медицината като местно обезболяващо средство.
Кокаинът обикновено се смърка чрез малка тръбичка или директно, той като лесно преминава през носовите мембрани в кръвния поток. По въздействие той наподобява амфетамините. Типичен възбуждащ наркотик, кокаинът предизвиква еуфория с усещане за прилив на физически и духовни сили, което в много случаи води до опасно надценяване на собствените възможности. Високите дози могат да причинят подозрителност, страх и халюцинации, а също така и агресивност.
Наркотикът действа бързо, но и екстазът от него изчезва бързо (за 20-30 минути), което поражда желание за поемане на нова доза, а така може да се стигне и до цяла серия. После обаче идват изчерпването, умората, безсънието и депресията
Макар и да не предизвиква физическа зависимост и изразен толеранс, кокаинът улавя здраво регулярния консуматор в мрежата на една изключително силна зависимост. 
След не особено сложна химическа преработка кокаинът се превръща във вещество, известно сред наркоманите като крек. Малките кристали от тази форма на полулярния наркотик могат да бъдат приети чрез пушене, което е по-удобно, а ефектът е по-бърз и по-опасен особено по отношение на агресивността и антисоациалното поведение.

Халюциногени. Днес главния представител на т.нар халюцигени – LSD. Тъй като ефективната доза на това вещество е изключително малка ;, то се смесва с всевъзможни други материали. Например капка от негов разтвор се нанася върху бучка захар, желатин или хартия. Напоследък някои носители на дозички от него са оформени като марки с цветни изображения на популярни герои от мултифилми или комикси. LSD се добавя и като микрокомпонент в различни по цвят и форма таблетки и капсулки. Така чрез поглъщане или облизване на пробичката LSD преминава в организма Дрогирането с халюценогени често се сравнява с "пътешествие". При LSD то започва половин-един час след поглъщането на препарата и продължава 8-12 часа, като по-силните изживявания са през първата половина на периода. Освен от дозата въздействието зависи от моментното състояние на консуматора, от мястото и обкръжението. LSD предизвиква промени в настроението, смущения в съзнанието: цветовете започват да се възприемат като по-интензивни, формите стават подвижни и се деформират, появяват се видения при затваряне на очите. Истнските халюцинации обаче са рядкост.
Има и неудачни "пътешествия", които водят до силно объркване, загуба на ориентация , възкресяване на кошмари, като може да се стигне и до паника
Толеранс към LSD се развива бързо, но и бързо изчезва. Психичната зависимост не е силна, а физическа зависимост не се появява. Общо взето халюцигените се употребяват рядко и то периодично, а не постоянно. Рисковете идват от изключително силното им въздействиевърху човешката психика, водещо до неправилни оценки на ситуацията, опасни решения и нещастни случаи.

Масовата употреба на наркотични вещества в света е всеизвестен факт. Умоляваме всички вас, които четете това и смятате за важно да разберат всички за последствията, да споделите, за да спасим повече човешки животи от наркозависимост и/или смърт, причинена от наркотични вещества!


Коментари